Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar slăbește treptat. Acest lucru poate fi accelerat de afecțiunile, stilul de viață și activitățile la care a fost expus corpul tău. De ce se întâmplă acest lucru și ce putem face în acest sens?
În general devenim mai susceptibili la boli odată cu vârsta, dar diferă de la persoană la persoană nivelul de impact al procesului de îmbătrânire asupra organismului. Dacă o persoană vârstnică dezvoltă o afecțiune a unui organ, de obicei duce și la afectarea altor organe deja slăbite de înaintarea în vârstă.
Riscul fracturilor osoase crește odată cu vârsta, din cauza unor boli precum osteoporoza și artrita, care la rândul lor ar putea duce la fracturi ale colului femural sau fracturi de șold. Capacitatea redusă de mers și instabilitatea ar putea duce, de asemenea, la răni, dacă o persoană în vârstă cade accidental.
Știați că vitamina D contribuie la reducerea riscului de cădere din cauza instabilității posturale și a slăbiciunii musculare? În rândul bărbaților și femeilor începând cu vârsta de 60 de ani, căderea este un factor de risc pentru fracturile osoase.
Sistem imunitar slăbit
Așa cum am menționat anterior, sistemul imunitar devine compromis pe măsură ce îmbătrânim și poate fi dificil să distingem diferitele condiții medicale. Dacă aveți un sistem imunitar slăbit, acesta poate fi din cauza unei boli. Una dintre cele mai cunoscute cauze ale imunodeficienței este HIV/SIDA.
Unele semne ale unui sistem imunitar compromis includ:
• afecțiuni frecvente ale unor anumite organe
• îmbolnăvirea în mod repetat cu aceleași simptome
• infecții persistente
• stări de oboseală fără motiv
• dureri de cap și/sau amețeli
• secreții ale ochilor și ale nasului
• dureri musculare și articulare constante
Un sistem imunitar scăzut poate apărea atât la o vârstă fragedă cât și la bătrânețe și poate fi din cauza lipsei de odihnă, deficienței de vitamine sau minerale, unui stil de viață stresant, consumului excesiv de alcool sau tutun – sau ar putea fi efectul unui tratament medical.
Cum ne afectează procesul de îmbătrânire vederea?
Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea vederii noastre slăbește. Aceasta este cunoscută sub numele de presbiopie, o afecțiune unde ochiul are dificultăți în a se focusa asupra obiectelor apropiate. Această parte naturală a procesului de îmbătrânire începe de obicei în jurul vârstei de 40-45 de ani și avansează în timp. Cristalinul ochiului începe să își modifice forma în jurul vârstei de 40 de ani, fapt care determină pierderea elasticității și a structurilor oculare devenind mai dificil pentru ochi să se concentreze asupra obiectelor apropiate, ceea ce duce la dificultăți de citire și de observare a detaliilor.
Nu contează dacă ați avut o vedere perfectă sau nu, toată lumea va fi afectată într-o oarecare măsură.
Exercițiu, somn și prevenire
Deși presbiopia și sistemul imunitar scăzut ne afectează pe cei mai mulți dintre noi pe măsură ce înaintăm în vârstă, există unele acțiuni preventive pe care le putem întreprinde.
Nu trebuie să faceți eforturi fizice semnificative pentru a vă îmbunătăți sistemul imunitar, pentru a crește rezistența musculară și pentru a reduce nivelul de colesterol. De fapt, studiile arată că doar 20 de minute de exerciții fizice pe zi pot fi suficiente pentru a vă stimula sistemul imunitar. Beneficiile pe care exercițiile le aduc sistemului imunitar sunt vizibile prin creșterea producției de macrofage, un tip de celule care atacă și descompun bacteriile. În același timp, activitatea fizică ajută plămânii să scape de bacterii.
Vitaminele vă mențin sănătoși
Nu doar activitatea fizică vă poate ajuta – vitaminele și mineralele pot contribui, de asemenea, la menținerea sănătății.
Știați că vitamina A se numește „vitamina ochiului” și ajută la menținerea funcționării normale a sistemului imunitar? Nu numai că vitamina A este imperativă pentru vederea nocturnă bună, ci și pentru sănătatea ochilor în general. Același lucru este valabil și pentru acidul gras Omega-3 – DHA, care contribuie la menținerea funcției vizuale normale pentru adulți și vârstnici.
Vitamina D vă ajută sistemul imunitar să funcționeze normal, pe lângă menținerea funcției normale a sistemului osos.
Aveți grijă de sistemul imunitar
Indiferent de vârstă, este important pentru sistemul imunitar să:
• obțină suficiente vitamine și minerale
• scădeți consumul de alcool, tutun și alimente nesănătoase
• reduceți stresul
• dormiți suficient
Luați 10ml de ulei de ficat de cod Möller’s în fiecare zi pentru a vă acoperi necesarul zilnic de vitamine esențiale D, A și E, și acizi grași Omega-3: DHA și EPA.