Vitamina D este asociată de cele mai multe ori cu uleiul de ficat de cod (Cod Liver Oil), peștele și soarele. Dar ce este vitamina D și de ce este atât de importantă pentru organismul nostru? Știați că, din punct de vedere tehnic, vitamina D nu este de fapt o vitamină?
Ce este vitamina D?
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care contribuie la o serie de funcții importante ale mineralelor din organism. Acestea includ menținerea unui nivel normal al calciului în sânge, folosirea calciului din organism și absorbția fosforului și a calciului din intestinul subțire. În plus, vitamina D contribuie la reabsorbția calciului în rinichi, permițând organismului să beneficieze de mineralele existente. Prin aceste efecte, vitamina D joacă un rol major în menținerea structurii osoase normale și a funcției musculare pentru întregul corp. Vitamina D ajută, de asemenea, la menținerea unui sistem imunitar funcțional atât la copii, cât și la adulți.
Vitamina D în uleiul de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod este o sursă importantă de vitamina D de sute de ani și a devenit popular în Norvegia când Peter Möller a revoluționat producția în anul 1854. Uleiul de ficat de cod Möller’s este extras din ficatul codului specia Skrei, care migrează spre coasta din Norvegia în fiecare an. Acest ulei de înaltă calitate este bogat nu numai în vitamina D, ci și în vitamina A și acizi grași Omega-3.
5 ml de Möller’s Cod Liver Oil conțin 10 μg (400 UI) de vitamina D, în timp ce 10 ml conțin 20 μg (800 UI) de vitamina D.
Vitamina D în alimentație
Există mai multe forme de vitamina D, cele mai cunoscute fiind formele D2 și D3. Vitamina D2 nu provine din surse animale, ci din plante, drojdie și ciuperci, în timp ce vitamina D3 provine din surse animale, cum ar fi ouă, pește gras, icre de pește, ficat de pește și ulei de ficat de cod (extras din ficatul de cod). Ambele forme de vitamina D susțin sănătatea, dar cercetările au indicat faptul că vitamina D3 poate fi mai ușor absorbită, descompusă și utilizată de organism. Prin urmare, substanțele alimentare de origine animală sunt recomandate pentru a asigura un efect optim al vitaminei D.
Mai jos puteți găsi o listă de cinci alimente și suplimente diferite, împreună cu cantitatea necesară pentru a satisface un aport zilnic de 10 μg de vitamina D:
Laptele îmbogățit cu vitamina D – 1250 g
Somon – 88 g
Gălbenuș de ou – 83 g
Ficat de cod – 11 g
Ulei de ficat de cod Möller’s – 5 ml
Cercetările recente arată că ciupercile comestibile pot fi îmbogățite cu vitamina D2 cu ajutorul luminii artificiale ultraviolete, ciuperca fiind în continuă creștere chiar și după recoltare. Cincisprezece minute în lumina directă a soarelui sunt suficiente pentru a produce 5 μg până la 20 μg de vitamina D2 în 85 g de ciuperci, indiferent de tipul acestora sau de anotimp.
Sursele tradiționale de vitamina D sunt peștele gras și ficatul de pește, care conțin cantități mari de vitamina D sub forma D3, precum și grăsimi sănătoase și acizi grași Omega-3.
Vitamina D obținută de la soare
Probabil știți că soarele este o sursă importantă de vitamina D, dar, de fapt, propriul nostru corp este cel care produce vitamina D sub forma D3 atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Acesta este motivul pentru care vitamina D nu este tehnic o vitamină, deoarece vitaminele sunt definite ca substanțe nutritive pe care organismul nu le poate produce singur. Totuși, acest proces depinde de o expunere adecvată la soare timp de până la 20 de minute pe zi, în funcție de tenul fiecăruia. Cu cât pielea este mai întunecată, cu atât corpul trebuie să fie expus mai mult timp la lumina directă a soarelui pentru a produce suficientă vitamină D.
Deficitul de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate, de cele mai multe ori, să provoace osteoporoză. Acest lucru se datorează faptului că atât dinții, cât și întreg sistemul osos, devin mai slabe dacă nivelul de vitamina D și calciu este prea mic. Deși osteoporoza apare de obicei la bătrânețe, este importantă menținerea unei structuri osoase normale și sănătoase de-a lungul vieții.
Pot exista multe motive pentru carența de vitamina D. În emisfera nordică, unele persoane pot fi deosebit de vulnerabile la deficitul de vitamina D din cauza lipsei de lumină adecvată a soarelui pe timpul iernii. Unii oameni pot să nu includă suficientă vitamina D în dieta lor. În aceste cazuri, uleiul de ficat de cod Möller’s este o opțiune bună pentru a se asigura aportul zilnic recomandat de 10 μg de vitamina D.