The Original MÖLLER’s Cod Liver Oil: istoric și tradiție
Istoria uleiului de ficat de cod (Cod Liver Oil – CLO) începe cu mii de ani în urmă, fiind considerat un adevărat dar al naturii de către locuitorii zonelor arctice și sub-arctice. Era folosit la aproape orice: de la iluminat lămpile, prelucrarea pieilor de animale, tratarea bărcilor și a corăbiilor pentru a preveni acoperirea lor cu gheață până la folosirea lui ca medicament, atât pentru oameni cât și pentru animale.
Dovezi găsite în nordul Norvegiei în perioada 230-895 (d.Hr.) atestă faptul că uleiul de ficat de cod era folosit atât pentru consum cât și pentru schimburi comerciale. Pentru a supraviețui în condițiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci și a vitaminei D) localnicii au învățat repede că, luat zilnic, uleiul de ficat de cod este un remediu excelent pentru sănătate în general dar și pentru a preveni rahitismul sau afecțiunile reumatismale. Primele atestări medicale datează din 1789, în Manchester, când Dr. Darbey a folosit ulei de ficat de cod pentru a trata reumatismul. În 1824 uleiul de ficat de cod este menționat într-o publicație germană ca remediu pentru rahitism.
Peter Joachim Möller
(1793 – 1869)
Însă, abia la mijlocul secolului al 19-lea, farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele producției moderne de ulei de ficat de cod.
Peter Möller a observat că locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se îmbolnăveau foarte rar, datorită consumului frecvent de ulei de ficat de cod. Pornind de la această bază, s-a dedicat cercetării și identificării metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare și la un preț accesibil. Astfel, a dezvoltat și patentat metoda utilizării aburului de a extrage uleiul din ficatul de cod proaspăt, păstrându-se astfel substanțele nutritive. Acesta este începutul companiei sale, fondată în anul 1854 la Lofoten, pe coasta arctică norvegiană, cu cele mai pure ape reci și materie primă de cea mai bună calitate.
La început, Möller’s Cod Liver Oil era utilizat ca o sursă excelentă de vitamine A și D, toate beneficiile fiind asociate cu ele. Însă Peter Möller credea că beneficii mult mai mari sunt determintate de acizii grași și alte ingrediente știute și neștiute din uleiul de ficat de cod. Viziunea lui de a îmbunătăți semnificativ sănătatea obținând produse pe bază de Omega-3 de cea mai înaltă calitate ghidează și astăzi activitatea companiei.
Astăzi, produsele Möller’s depășesc cu mult standardele naționale și internaționale sau alte produse similare în ceea ce privește nivelul de calitate. Acest lucru este posibil printr-o serie de pași de purificare și de rafinare și de un control strict al calității în toate etapele din lanțul tehnologic.