Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți esențiali pentru sănătate. Avem nevoie de Omega-3 pentru multe funcții ale organismului cum ar fi controlul coagulării sângelui sau dezvoltarea membranelor celulelor creierului. Beneficiile sunt multiple, de la prevenirea bolilor cardiovasculare, până la ameliorarea unor afecțiuni precum cancer, boală inflamatorie intestinală, lupus sau artrită reumatoidă.
Sunt 2 tipuri mari de acizi grași Omega-3:
- ALA = acidul alpha-linolenic, găsit în uleiuri vegetale de soia, rapiță, semințe de in, nuci. ALA se mai găsește și într-o serie de legume verzi: varză de Bruxelles, spanac, salate verzi.
- EPA și DHA = acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic, găsiți în peștele gras (somon, cod). EPA și DHA sunt numiți acizi esențiali întrucât organismul nu îi produce, fiind important să îi luăm din alimentație sau suplimente.
ALA este convertit în EPA și DHA la o scară mică și doar când sunt suficiente enzime, prin urmare este foarte important să aducem aport de acizi grași de origine animală. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când consumăm cantități mari de ALA, doar o parte va fi convertită în EPA și DHA.
EPA – funcționarea bună a sistemului nostru inflamator depinde de prezența unor molecule mesager numite prostaglandine. Multe dintre aceste prostaglandine provin direct din EPA. La fel de important, multe din prostaglandinele provenite din EPA tind să aibă un efect antiinflamator. Prostaglandinele sunt implicate în răspunsul imun, funcționalitatea aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor, împiedică agregarea trombocitară și scad riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct de miocard și a atacului cerebral.
DHA – funcționarea sistemului nervos și a creierului depinde de DHA. Creierul uman este constituit din 60% grăsime (din totalul greutății), DHA reprezentând o medie de 15-20% din toate grăsimile creierului uman. Prin urmare, putem trage concluzia că DHA reprezintă 9-12% din totalul greutății creierului. Nivelurile scăzute de DHA sunt asociate cu dezvoltare neurologică redusă la copii, probleme cognitive sau cu o serie de boli neurodegenerative la adulți (Parkinson).
Depozitele de DHA din celulele sistemului nervos au o importanță vitală și în perioada prenatala sau în copilarie, fiind un factor-cheie în dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos. Administrarea de acizi grași Omega-3 mamelor care alăptează poate salva copiii prematuri de la apariția unor întârzieri în dezvoltarea mentală.
Concluzia specialiștilor e unanimă: dieta zilnică trebuie să includă alimente care conțin atât ALA cât și EPA și DHA. Cum nu reușim acest lucru în fiecare zi, trebuie ales un supliment alimentar bun, care să aducă aportul optim în cel mai natural mod.