Știai că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial?
Dacă și tu te confrunți cu un nivel crescut al trigliceridelor, află că poți suferi de diabet sau afecțiuni cardiace și că ești predispus la accident vascular cerebral.
Pentru a afla cauzele trigliceridelor mărite și cum le putem trata, am stat de vorbă cu doamna doctor Vilaia Mihaela, medic cardiolog în cadrul Prima Clinic din Craiova.
Bună ziua doamnă doctor. Pentru început, spuneți-ne, vă rog, ce sunt trigliceridele?
„Trigliceridele sunt acele grasimi (lipide) din sânge, create de organism atunci când consumăm mai multe calorii decât avem nevoie. Alimentele bogate în grăsimi, dar mai ales consumul de zahăr și alcool pot conduce la un nivel crescut al trigliceridelor.
Caloriile pe care nu le folosim ca sursă de energie zilnică rămân stocate sub formă de trigliceride în celulele adipoase. Valorile de peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) sunt considerate prea mari și cresc riscul de boli cardiace și AVC (accident vascular cerebral). Mai mult, un nivel de peste 500 mg/dl al trigliceridelor poate duce la pancreatită (inflamarea pancreasului), care uneori poate fi fatală.”
Ce categorii de vârstă sunt afectate de trigliceridele mărite?
„Din păcate, ca urmare a multiplelor cauze declanșatoare, hipertrigliceridemia este înregistrată, în prezent, la o gamă variată de pacienți, de la tineri cu un regim de viață sedentar și cu o alimentație deficitară, la adulți care consumă multe dulciuri sau fast-food pe fondul stresului, până la seniori, care sunt cei mai expusi, prin prisma vârstei.
Există pacienți de diferite vârste care sunt predispuși genetic la valori crescute ale trigliceridelor și colesterolului.
Dar majoritatea pacienților se confruntă cu această problemă din cauze secundare: o dietă deficitară în fibre și acizi grași Omega-3, consumul în exces de fast-food, nivelul ridicat de stres și anxietate, stilul de viață sedentar, consumul de medicamente pe bază de steroizi și retinoizi, dezvoltarea unor anumite afecțiuni, precum guta, boala renală sau hepatică.”
Ce afecțiuni pot declanșa trigliceridele mărite?
„Principalele afecțiuni medicale asociate cu un nivel crescut al trigliceridelor sunt diabetul, hipertensiunea arterială, hipotiroidismul, ciroza, bolile renale și de pancreas, bolile coronariene și AVC-ul.”
Cum tratăm trigliceridele mărite?
„ Nivelul crescut al trigliceridelor poate indica o lipsă a acizilor grași Omega-3 din organism, care sunt sunt un tip de grăsimi polinesaturate sau, mai exact, „grăsimi bune”, ce joacă un rol esențial pentru buna funcționare a inimii și a creierului. Beneficiile sunt nenumărate, iar lipsa lor poate favoriza atât creșterea trigliceridelor, cât și a valorilor tensiunii. Acizii grași Omega-3 nu sunt produși de organismul nostru, deci trebuie introduși prin alimentație. Se regăsesc, în principal, în uleiul de pește, dar și în somon, macrou, ton, hering, sardină, păstrăv, în semințele de chia și de in, în uleiul de măsline.
Prin urmare, pentru a avea o inimă sănătoasă, dar și pentru a preveni instalarea bolilor cardiovasculare, trebuie să ne asigurăm că avem un aport optim de grăsimi bune în organism. “
Ce beneficii au acizii grași Omega-3 pentru inimă?
„Acizii grași Omega-3 au multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea inimii. Dacă îi avem în organism într-o cantitate optimă, riscul de a suferi de o boală cardiovasculară este semnificativ redus. În plus, acizii grași Omega-3 au o eficiență dovedită în scăderea trigliceridelor, a colesterolului, precum și a tensiunii arteriale. Mai mult, au efect antiaritmic, adică reglează și previn creșterea ritmului cardiac. La pacienții cu patologie cardiacă cunoscută, aportul de Omega-3 trebuie să fie 1 g/zi. Cel mai bine este să îi luăm din pește, legume, semințe de in, avocado, dar există pe piață și suplimente care conțin Omega-3, adică capsulele cu ulei de pește. “
Ce tratament recomandați pentru trigliceridele mărite?
„La pacienții tineri care se prezintă cu valori crescute ale trigliceridelor și care nu au altă patologie cardiacă, este indicat să se încerce, mai întâi, un regim alimentar și schimbarea stilului de viață timp de trei luni, plus repetarea periodică a analizelor. Dacă nu obținem rezultate, putem să administrăm și suplimente alimentare pe bază de Omega-3.
Dacă vorbim de un pacient vârstnic, cardiac, cu comorbidități, atunci dieta nu este suficientă. Deci, acest tip de pacient nu este suficient să consume numai alimente bogate în Omega-3. Trigliceridele acestuia nu vor scădea niciodată atât de mult și atunci este nevoie să ajutăm un pic cu suplimente, preparate, dar și cu tratament farmacologic. Am observat că au efecte foarte bune suplimentele Möller’s Omegacore, pe care le recomand. Suplimentele cu Omega-3 nu au contraindicații, deci pot fi administrate și pacienților cu infarct miocardic sau alte probleme cardiovasculare.
Omegacore conține 2000mg ulei de pește, din care 1320 mg acizi grași Omega-3 naturali (EPA și DHA), care contribuie la funcționarea normală a inimii și care ajută la menținerea nivelului normal al trigliceridelor.
În prezent, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Ca să schimbăm această statistică sumbră este necesar să luăm măsuri împreună, atât pacienții, prin schimbarea alimentației și a stilului de viață (dacă este unul sedentar), cât și medicii, prin ținerea sub control a trigliceridelor, cu ajutorul suplimentelor alimentare și a medicamentelor care și-au dovedit eficacitatea.