Despre OMEGA-3

Acizii grași esențiali sunt vitali pentru organismul uman, întrucât ei formează membrana fiecărei celule din corp. Unele categorii de acizi grași sunt produse chiar de către organismul nostru, în timp ce alte grupe pot fi obținute doar din alimentație. Această ultimă grupă este denumită EFA (essential fatty acids – acizi grași esențiali), deoarece este foarte important să fie incluși în dieta zilnică pentru a avea un organism sănătos.

Există 2 categorii de acizi grași esențiali:
1. Omega-6 - în dieta modernă se regăsesc numeroase surse de Omega-6 (semințe, nuci, uleiuri vegetale, etc.), de aceea nu se recomandă suplimentarea zilnică, mai ales ca are un efect
proinflamator pentru organism.
2. Omega-3 în contrast, dieta modernă are un deficit major de Omega-3 din pește (consumul de pește a scăzut semnificativ), care contribuie activ la reducerea inflamației în organism și la fluidizarea sanguină. De aceea, este esențial ca organismul uman să primească suficient Omega-3 prin suplimentare.

Acizi grași esențiali Omega-3

Un raport sănătos între acești 2 acizi grași esențiali este de 1:1, adică la fiecare porție de Omega-6 să se consume una de Omega-3.

Din păcate, alimentația actuală asigură prea multe surse de Omega-6 ( regăsit în fast-food, patiserie, alimente ultraprocesate, dulciuri, etc) și prea puține surse de Omega-3, astfel că raportul actual a ajuns să fie de până la 20:1, adică se consumă Omega-6 în exces, care favorizează inflamația în organism și prea puțin Omega-3, cu rol antiinflamator.

Omega-3 poate fi obținut în 2 moduri:
1) Omega-3 sintetic, prelucrat în fabrică (cu lanț scurt)
2) Omega-3 natural, din mări și oceane (cu lanț lung)
Omega-3 sintetic trebuie convertit în acizii grași DHA și EPA în organism, proces care ia timp și care se poate dovedi ineficient sau care poate pune presiuni suplimentare la nivelul organismului.
În schimb, Omega-3 sub formă de trigliceride este o sursă naturală de DHA și EPA, cu o biodisponibilitate mare, care se asimilează optim și rapid în corp.
Cele mai importante surse de Omega-3 natural:
• pește de apă rece (somon, sardine, hering, anșoa, macrou)
• ficat de pește (în special cod)

Alte surse de OMEGA-3 natural

DHA și EPA

Omega-3 natural din pește este o sursă bogată de DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapetaenoic) – cei mai
importanți acizi grași din familia Omega-3, întrucât creează legături între celulele din întregul corp și pentru componente cheie ale creierului, inimii etc.
În ultimele decenii s-au publicat peste 15 000 studii clinice, care atestă rolul DHA și EPA în asigurarea bunei funcționări a
sistemului cognitiv, cardiovascular, a vederii, a sistemului nervos, a sistemului imunitar, etc.

Trigliceride naturale

Omega-3 poate avea 3 forme: trigliceride, fosfolipide și etil-esteri. Trigliceridele (din pește) și fosfolipidele (din plancton) sunt naturale, în timp ce etil-esterii sunt forme sintetice, nu există ca atare în natură.

Toate produsele Möller’s conțin Omega-3 în stare naturală – trigliceride și sunt asimilate optim de către organism, la orice vârstă:

banner-varste

Möller’s – esențial pentru sănătate, de la pitici la bunici

Despre vitamina D3

Vitamina D3 (sub formă de colecalciferol) aparține unei familii de compuși care contribuie la prevenirea și tratarea rahitismului la copil sau a osteomalaciei la adult. Aceste 2 patologii sunt responsabile de demineralizarea țesutului osos, ca urmare a unei insuficiente fixări a calciului și a fosforului la nivelul sistemului osos.

Soarele este cea mai importantă sursă de vitamina D pentru organismul uman, expunerea directă la soare favorizând absorbția D3 de către corp. O altă sursă naturală de vitamina D este hrana – pește de apă rece (somon, sardine, hering, anșoa, macrou) sau uleiul de pește – cea mai bogată sursă naturală de vitamina D.

Rolul vitaminei D în organism:
- este esențială în menținerea sănătății oaselor și a dinților, reglând absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism
- asistă sistemul imunitar, contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care luptă împotriva infecțiilor) și are un efect imunoreglator
- contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a organismului, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor.

Studii recente arată că vitamina D joacă un rol important și în scăderea riscului unor boli cronice cum ar fi diverse neoplasme, boli autoimune, infecții și boli cardiovasculare.

Gama Möller’s asigură o concentrație mare nu doar de Omega-3, ci și de vitamina D naturală, ceea ce sporește efectele benefice ale produselor.

banner-familied3