
Scurtă istorie a uleiului de ficat de cod (Cod Liver Oil)
Povestea “uleiului de aur” incepe cu mii de ani în urmă, acesta fiind considerat un adevărat dar al naturii de către locuitorii zonelor arctice și sub-arctice. Era folosit la aproape orice: de la iluminat lămpile, la prelucrarea pieilor de animale, în tratarea bărcilor și a corăbiilor pentru a preveni acoperirea lor cu gheață, dar și ca medicament pentru oameni, dar și pentru animale.
Dovezile găsite în nordul Norvegiei în perioada 230-895 (d.Hr.) atestă faptul că uleiul de ficat de cod era utilizat atât pentru consum, cât și pentru schimburi comerciale. Pentru a supraviețui în condițiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci și a vitaminei D), localnicii au învățat repede că uleiul de ficat de cod administrat zilnic poate fi un remediu excelent pentru starea generală de sănătate, precum și pentru a preveni rahitismul sau afecțiunile reumatismale.
ULEIUL DE AUR, MÖLLER’S OMEGA-3 este secretul din inima NORVEGIEI, extras sustenabil și responsabil din adâncul mărilor Lofoten și Vesteralen.
Primele atestări medicale datează din 1789, în Manchester, când Dr. Darbey a folosit ulei de ficat de cod pentru a trata reumatismul. În 1824, uleiul de ficat de cod este menționat într-o publicație germană ca remediu pentru rahitism.
Însă, abia la mijlocul secolului al 19-lea, farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele producției moderne de ulei de ficat de cod.

Peter Möller a observat că locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se îmbolnăveau foarte rar, datorită consumului frecvent de ulei de ficat de cod. Pornind de la această observație empirică, s-a dedicat cercetării și identificării metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare și la un preț accesibil.
Astfel, a dezvoltat și patentat metoda utilizării aburului de a extrage uleiul din ficatul de cod proaspăt, păstrându-se astfel
substanțele nutritive. Acesta este începutul companiei sale, fondată în anul 1854 la Lofoten, pe coasta arctică norvegiană, unde sunt cele mai pure și reci ape, din care este obținută o materie primă de înaltă calitate.

Möller’s- secretul sănătății, încă din 1854

Möller’s Omega-3 – reper pentru sănătate din 1854
La început, Möller’s Cod Liver Oil era utilizat ca o sursă excelentă de vitamine A și D, toate beneficiile fiind asociate cu ele. Însă, Peter Möller a cercetat îndeaproape efectele benefice ale Omega-3 pentru sănătate, contribuind, astfel, la crearea unor produse bogate în Omega-3 și vitamina D naturale.
Astăzi, gama Möller’s depășește standardele naționale și internaționale sau în ceea ce privește concentrația de substanțe nutritive și nivelul de calitate. Acest lucru este posibil printr-o serie de pași de purificare și de rafinare și de un control strict al calității în toate etapele din lanțul tehnologic.

Möller’s- expert în Omega-3 natural din 1854
Inclus în dieta zilnică a norvegienilor timp de 170 de ani
Uleiul de ficat de cod Möller’s face parte din dieta zilnică a norvegienilor încă din 1854.
În perioada 1929-1963, uleiul de ficat de cod extras prin metoda patentată de către Peter Möller a fost inclus în proiectul guvernamental "OSLO Breakfast", prin care toți elevii primeau o linguriță de cod liver oil, pentru o dietă sănătoasă zi de zi.

Eleve care așteaptă să primească lingura zilnică de Möller’s în
1925 la școala primară Sandaker din Oslo.