Vitamina D
Vitamina D (calciferol) aparține unei familii de compuși care contribuie la prevenirea și tratarea rahitismului la copil sau a osteomalaciei la adult. Aceste 2 patologii sunt responsabile de demineralizarea țesutului osos ca urmare a unei insuficiente fixări a calciului și a fosforului la nivelul matricei proteice osoase.
Soarele este cea mai importantă sursă de vitamina D pentru organismul uman, expunerea la soare asigurând necesarul zilnic. O altă sursă naturală de vitamina D este hrana – pește de apă rece (somon, sardine, hering, anșoa, macrou) sau ulei de pește – cea mai bogată sursă naturală de vitamina D.
Rolul vitaminei D în organism:
- este esențială în menținerea sănătății oaselor și a dinților, reglând absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism
- asistă sistemul imunitar contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care luptă împotriva infecțiilor) și are un efect imunoreglator
- contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a organismului, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor.
Studii recente arată că vitamina D joacă un rol important și în scăderea riscului unor boli cronice cum ar fi diverse neoplasme, boli autoimune, infecții și boli cardiovasculare.