Pentru gravide / femei care alăptează
MÖLLER’s Cod Liver Oil Omega-3 este recomandat atât pentru gravide cât și pentru mamele care alăptează, pentru a asigura necesarul de acizi grași esențiali Omega-3 și de vitaminele D și A:
- • acizii grași esențiali Omega-3 sunt importanți în principal pentru dezvoltarea optimă a creierului și a sistemului nervos
- • vitamina D este vitală pentru dezvoltarea sistemului osos, a dinților, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor
Eficacitatea acizilor grași Omega-3 este demonstrată de peste 15,000 de articole științifice. În particular, uleiul de ficat de cod se poate folosi în siguranță în timpul sarcinii, alăptării și la sugari. Consiliul național pentru nutriție din Norvegia recomandă aportul zilnic de ulei de ficat de cod începând de la 4 săptămâni oricărei persoane, până la vârste avansate.
În CONSENSUS STATEMENT, publicat în British Journal of Nutrition în 2007, se precizează faptul că se recomandă aportul de acizi grași în sarcină și în timpul alăptării, de preferință un aport DHA de min. 200 mg /zi (în studiile clinice s-au folosit doze zilnice de 1g/zi sau 2-7 g/ zi acizi grași Omega-3, fără reacții adverse).
În perioada intrauterină, DHA preformat de origine maternă este încorporat în cantitate apreciabilă în sistemul nervos al fătului, cu o acumulare fetală accelerată în ultimul trimestru de sarcină (30-45 mg/zi), fapt care impune un aportul dietetic matern minim de 200 mg DHA/zi. După naștere, transferul materno-fetal transplacentar de DHA este suplinit de aportul exogen realizat de laptele matern, care asigură o cantitate de 0,1-1g/100 ml, echivalent cu 10-15 mg/Kg/zi, aportul recomandat vârstei de sugar.
Laptele uman conține peste 200 de acizi grași cu grade variabile de desaturare, care reprezintă aproximativ 98/ 100 g din totalul grasimilor. Studiile observaționale și intervenționale subliniază faptul că secreția DHA în laptele uman este strâns corelată cu aportul dietetic matern.
Aportul de acizi grași esențiali în timpul sarcinii are beneficii majore pentru dezvoltarea fătului:
- • nivelul DHA influențează maturizarea și dezvoltarea cerebrală a fătului 1, 2, 3
- • se reduce riscul nașterii premature 1 înainte de săptămâna 34 cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc
- • se obțin efecte benefice în dezvoltarea acuității vizuale, funcției cognitive și a atenției, calității somnului, activității motorii spontane, creșterea imunității 1
- • crește conținutul de acizi grași esențiali ai laptelui matern 3
1 Koletzko, Berthold et al (2007) CONSENSUS STATEMENT – Dietary fat intakes for pregnant and lactating women, Perinatal Lipid Intake Working Group. British Journal of Nutrition
2 Krauss – Etschmann, Susanne et al (2007) Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and foetal plasma concentrations of DHA and EPA: a European randomized multicentre trial. The American Journal of Clinical Nutrition
3 Henriksen, Christine et al (2008) Improved Cognitive Development Among Preterm Infants Attributable to Early Supplementation of Human Milk With DHA and AA. Pediatrics 121(6)
Într-un studiu clinic realizat de o echipă de medici de la Universitatea din Oslo, publicat în PEDIATRICS4, s-a demonstrat faptul că administrarea de Cod Liver Oil – 10 ml/zi din săptâmâna 17 de sarcină și în primele 12 săptămâni de alăptare a determinat o îmbunătățire de 4,1 puncte IQ la copii, când au ajuns la vârsta de 4 ani. Concluzia studiului este că dieta mamei, suplimentată adecvat cu Cod Liver Oil, influențează dezvoltarea mentală ulterioară a copilului.
*Helland, Ingrid B. et al (2003) Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Children’s IQ at 4 Years of Age. Pediatrics 111(1), p.39-44