Te trezești la fel de obosit ca atunci când te-ai dus culcat? Poate că trebuie să te oprești o clipă și să te gândești la tine.
Dacă ești părinte, poate te-ai obișnuit să îți lași nevoile pe ultimul loc. Atunci când toată atenția este concentrată pe cel mic, este posibil să ignori alimentația și odihna proprie. Nu e de mirare că te simți obosit și letargic. Iată 10 sfaturi simple care să îți redea energia, indiferent dacă ești părinte sau nu.
1. Să faci câteva exerciții fizice este cea mai buna metodă de a-ți ridica nivelul de energie, dar poate fi dificil sa te strecori intr-un program agitat. Ce spui dacă astazi iei bicicleta în drum spre birou?
2. Vitaminele sunt necesare pentru a oferi energie organismului. Dacă urmărești sfatul de a avea în dieta zilnică cinci porții de fructe și legume pe zi, sigur vei avea aport bun de vitamine. Vitamina D este, totuși, în puține alimente, dar suplimentele Omega-3 precum uleiul de ficat de cod Möller’s sunt o sursă bună.
3. Nu doar copiii au nevoie de micul dejun. De asemenea, adulții au nevoie de un început de zi nutritiv. Studiile arată că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi se simt mai bine atât mental, cât și fizic, în comparație cu cei care sar peste această importantă masă.
4. Înlocuiește o cană de cafea cu un pahar cu apă. Deși cofeina poate părea energizantă la momentul respectiv, un aport ridicat de cafea îți scade nivelul de energie în general. Adesea poate fi la fel de energizant să bei un pahar cu apă proaspătă. Chiar și deshidratarea ușoară poate duce la încetinirea sistemului circulator, astfel încât organismul trebuie să muncească mai mult pentru a aduce sânge în celule și organe, iar acest lucru te poate face să te simți epuizat.
5. Puține lucruri au un efect la fel de puternic asupra dispoziției noastre precum muzica. Cercetările confirmă faptul că muzica te face să funcționezi mai bine, parțial pentru că poți „uita” cu ușurință că ești obosit. Fă-ți o listă cu cântece pozitive, energice, pe care le poți pune când ești obosit. Dansează!
6. Pentru a menține nivelul de zahăr din sânge și nivelul de energie stabile pe tot parcursul zilei, este inteligent să mănânci mese mici la fiecare trei-patru ore. Încearcă să mănânci un amestec de carbohidrați buni, proteine și grăsimi sănătoase.
7. Asigură-te că ai suficient fier în organism. Printre simptomele deficienței de fier se numără oboseala, amețeli, dureri de cap și capacitate de muncă redusă. Dacă ai îndoieli și crezi că este posibil să ai anemie, consultă un medic. Exemple de alimente bogate în fier sunt: pateul de ficat, carnea de vită, midii, produse din cereale integrale, spanac și kale.
8. Oprește-te și respiră profund. Atunci când suntem stresați, adesea respirăm rapid și superficial, ceea ce oferă puțin oxigen organismului și îl face mai obosit.
9. Dormi mai bine dacă ai o temperatură mai scăzută în dormitor. Cea mai bună temperatură în camera în care dormi este cuprinsă între 12 și 24 de grade.
10. Obține energie de lungă durată cu fibre! Energia din alimentele bogate în fibre durează mai mult. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 până la 30 de grame, în timp ce majoritatea oamenilor consumă doar 10 – 15 grame.