Pentru Profesioniști
PENTRU PROFESIONIȘTI
Pentru a primi studiile in extenso, vă rugăm să ne trimiteți mail la adresa: office@pharmabrands.ro.
GRAVIDE/ FEMEI CARE ALĂPTEAZĂ
Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and foetal plasma concentrations of DHA and EPA: a European randomized multicenter trial
Autori: Krauss – Etschmann, Susanne et al
Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition
An: 2007
Produs: Ulei de pește (5 g DHA; 0,15 g EPA), 400 μg MTHF
Număr subiecți: 311 gravide, din săptămâna 22 -> naștere
Concluzie: Uleiul de pește a crescut semnificativ nivelul maternal de DHA și EPA. De asemenea, a crescut nivelul de DHA din cordonul ombilical. Astfel, se îmbunătățește semnificativ nivelul n-3 LC-PUFA fetal și se completează rezerva maternă.
CONSENSUS STATEMENT – Dietary fat intakes for pregnant and lactating women Perinatal Lipid Intake Working Group
Autori: Koletzko, Berthold et al
Unde a fost publicat: British Journal of Nutrition
An: 2007
Produs: Cel puțin 200 mg DHA/ zi
Concluzie: Prematuri -> administrarea zilnică de DHA reduce riscul nașterii premature înainte de săptămâna 34 cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc.
Pentru făt -> efecte benefice în dezvoltarea acuității vizuale, funcției cognitive și atenției, calității somnului, activității motorii spontane, creșterea imunității etc.
Pentru femeile care alăptează -> administrarea zilnică de DHA crește conținutul de acizi grași ai laptelui matern cu până la 2%.
Maternal Supplementation with very long chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age
Autori: Helland, Ingrid B. et al
Unde a fost publicat: Pediatrics 111(1)
An: 2003
Produs: CLO 10 ml / ulei de porumb 10 ml / zi
Număr subiecți: 590 gravide, săptămâna 18 -> 3 luni după naștere
Concluzie: Copiii născuți de mamele care au luat CLO în timpul sarcinii și alăptării au un IQ mai mare la vârsta de 4 ani (o medie de 4,1 puncte în plus).
Similar effects on infants of n-3 and n-6 Fatty Acids Supplementation to Pregnant and Lactating Women
Autori: Helland, Ingrid B. et al
Unde a fost publicat: Pediatrics 108(5)
An: 2001
Produs: CLO 10 ml / ulei de porumb 10 ml / zi
Număr subiecți: 590 gravide, săptămâna 17-19 -> 3 luni după naștere
Concluzie: Studiul confirmă faptul că nivelul DHA influențează perioada gestațională și maturizarea cerebrală a fătului.
Improved Cognitive Development Among Preterm Infants Attributable to Early Supplementation of Human Milk With DHA and AA
Autori: SUGARI Henriksen, Christine et al
Unde a fost publicat: Pediatrics 121(6)
An: 2008
Produs: 32 mg DHA, 31 mg AA per 100 ml lapte
Număr subiecți: 141 sugari cu greutatea la naștere < 1,500 g
Concluzie: Suplimentarea cu DHA și AA a copiilor prematuri a fost asociată cu o memorie mai bună și scor mai mare de rezolvare a problemelor la 6 luni.
Is DHA, a n-3 long-chain PUFA, required for development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioural tests in humans and animals
Intake Working Group
Autori: McCann, Joyce C. and Ames, Bruce N.
Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition
An: 2005
Studii: 50 de studii evaluate
Concluzie: Evaluarea concluzionează că există o legătură cauzală între concentrația DHA a creierului în perioada perinatală și performanța cognitivă și comportamentală ulterioară.
Use of CLO during the 1st year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study
Autori: Stene, Lars C. and Joner, Geir
Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition
An: 2003
Produs: CLO
Număr subiecți: 545 copii cu diabet tip 1 și 1,668 subiecți din rândul populație
Concluzie: Administrarea de CLO în primul an de viață a fost asociată cu risc semnificativ scăzut de diabet tip 1.
A randomized trial of visual attention of preterm infants DHA fed until 2 months
Autori: Carlson, SE and Werkman, SH
Unde a fost publicat: Lipids 31(1)
An: 1996
Produs: Formula cu 0,2% DHA
Număr subiecți: 59 prematuri
Concluzie: Administrarea de DHA în primele 2 luni de la naștere favorizează dezvoltarea mentală și crește viteza procesării informațiilor.
COPII
Effect of Supplementation with PUFA and Micronutrients on Learning and Behaviour Problems Associated with Child ADHD
Autori: Sinn, Natalie and Bryan, Janet
Unde a fost publicat: Journal of Developmental and Behavioural Paediatrics
An: 2007
Produs: 400 mg ulei de pește și 100 mg ulei de primulă
Număr subiecți: 132 copii, între 7-12 ani, cu scor > 2SD
Concluzie: Tratamentul cu PUFA are rezultate bune pentru problemele cauzate de ADHD – lipsa atenției, hiperactivitate
Effect of daily CLO and Multivitamin Mineral Supplement with Selenium on Upper Respiratory Tract Pediatric Visits by Young, Inner-City, Latino Children: Randomized Pediatric Sites
Intake Working Group
Autori: Linday, Linda et al
Unde a fost publicat: Annals of Otology, Rhinology and Laryngology
An: 2004
Produs: ½ tabletă de multivitamine + 5 ml CLO cu aromă de lămâi
Număr subiecți: 94 copii între 6 luni – 5 ani
Concluzie: Administrarea de CLO și multivitamine au condus la mai puține răceli în lunile de iarnă.
Lemon-Flavoured Cod Liver Oil and Multivitamin Mineral Supplement for the Secondary Prevention of Otitis Media in Young Children: Pilot Research
Intake Working Group
Autori: Linday, Linda et al
Unde a fost publicat: Annals of Otology, Rhinology and Laryngology
An: 2002
Produs: ½ tabletă de multivitamine + 5 ml CLO cu aromă de lămâie
Număr subiecți: 8 copii între 1-10 ani cu OM recurentă
Concluzie: CLO și multivitaminele au condus la mai puține zile de tratament cu antibiotic comparativ cu anul precedent și prevenit apariția unor noi infecții la 5 din 7 copii.
ADULȚI
Cod Liver Oil, other dietary supplements and survival among cancer patients with solid tumours
Intake Working Group
Autori: Skeie, Guri et al
Unde a fost publicat: Wiley InterScience
An: 2009
Produs: CLO
Număr subiecți: Pacienți cu cancer inclusiv 2,997 pacienți cu tumori solide sau cancer pulmonar
Concluzie: Administrarea de CLO pe un an întreg a fost asociată cu risc scăzut de deces la pacienții cu tumori solide și cancer pulmonar.
Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake – the Hordaland Health Study Intake Working Group
Autori: Nurk, Eha et al
Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition
An: 2007
Produs: Pește
Număr subiecți: 2031 subiecți, 70-74 ani
Concluzie: O dietă bogată în pește / produse pe bază de pește este asociată cu o mai bună performanță cognitivă, la o doză zil
Omega-3 PUFA, inflammation and inflammatory diseases
Intake Working Group
Autori: Calder, PC
Unde a fost publicat: The American Journal of Clinical Nutrition
An: 2006
Produs: 2,5 g EPA + DHA / zi
Număr subiecți: Evaluare 18 studii clinice, pacienți cu artrită reumatoidă
Concluzie: Aportul zilnic de Omega-3 reduce durerea, umflăturile, amorțirea articulațiilor. Tratamentul trebuie urmat cel puțin 3 luni.
Efficacy of n-3 PUFA after myocardial infarction: results of GISSI-Prevenzione Trial
Intake Working Group
Autori: Marchioli, Roberto et al
Unde a fost publicat: Lipids, vol. 36
An: 2001
Produs: 1 g / zi PUFA
Număr subiecți: 8,493 pacienți cu infarct miocardic recent (3 luni)
Concluzie: Spre deosebire de orientarea clasică “colesterol-inimă”, studiul GISSI demonstrează că n-3 PUFA (fără să ia in calcul efectul de reducere a colesterolului) este un tratament relevant pentru prevenția infarctului miocardic secundar. Practic, se pot salva 5,7 vieți la 1,000 de pacienți.
A long term Seal and Cod Liver Oil Supplementation in Hypercholesterolemic Subjects
Intake Working Group
Autori: Bronx, Jan et al
Unde a fost publicat: Lipids, vol. 36(1)
An: 2001
Produs: Sea Oil (SO) vs. CLO
Număr subiecți: 120 subiecți cu hipercolestero-lemie
Concluzie: Suplimentarea dietei cu SO a crescut nivelul EPA mai mult decât CLO. După 10 luni de tratament (cu ambele preparate) nu a mai avut loc nici o creștere în nivelul serului acizilor grași iar o perioadă de wash-out de 4 luni a avut un efect modest asupra acestui nivel.
Long-term effects o dietary marine Omega-3 fatty acids upon plasma and cellular lipids, platelet function and eicosanoid formation in humans
Intake Working Group
Autori: Schacky, C. von et al
Unde a fost publicat: J Clin Invest
An: 1985
Produs: 10-40 ml of CLO
Număr subiecți: 6 subiecți sănătoși
Concluzie: Administrarea de CLO a avut efect pozitiv asupra multor factori de risc cum ar fi reducerea trigliceridelor.