Rolul Omega-3 în sănătatea inimii

Dr. Ioana Stavrositu
Acizii grași Omega- 3 reprezintă un tip de grăsime esențială pe care organismul uman nu îl poate produce singur și care trebuie luat din alimentație adecvată/suplimente. Omega-3 are rolul de a susține sistemul cardiovascular, cogniția și imunitatea.
OMEGA-3- un factor esențial în mediul obezogen actual
Trăim într-un mediu obezogen, într-un mediu în care ne este mai ușor să mâncăm prost, să mâncăm gras, decât să mâncăm sănătos și să ne aducem un aport de nutrienți esențiali organismului nostru. Când te plimbi până la colțul străzii găsești mai degrabă alimente procesate și patiserie decât fructe, lactate sau produse cu acizi grași esențiali.
Acizii grași esențiali contribuie semnificativ la sănătatea organismului nostru. Dintre aceștia, un rol important îl au DHA și EPA, care susțin dezvoltarea creierului, respectiv a inimii, printr-o administrare adecvată.
Acizii grași nu îngrașă, ba din contră. În cazul persoanelor care suferă de obezitate, Omega-3 ar putea ajuta la scăderea poftei de mâncare. Persoanele cu o greutate mare și supuse la riscuri cardiovasculare, persoanele care au un colesterol ridicat și mai ales un nivel de trigliceride mare, pot beneficia de pe urma consumului de Omega-3, care poate să scadă nivelul de trigliceride și să crească nivelul de HDL (colesterol bun).
Acizii grași esențiali Omega-3 sunt, practic, buni pentru întregul organism. Ei ung absolut toate sistemele noastre interne. Ei ajută atât la nivel cerebral, cât și la nivel cardiovascular. Pot avea impact chiar și pe partea de imunitate. Deci este extrem de important să avem o doză optimă, zi de zi, din alimentație sau suplimente.

Möller’s Omega-3 capsule moi
OMEGA-3 și sănătatea inimii
Există un index Omega-3 prin care putem să definim care este necesarul pe care ar trebui să-l aibă o populație din punct de vedere al acizilor grași esențiali.
Acest index ar trebui să fie între 8 și 12% pentru a scădea riscul de boli coronariene și de infarct miocardic cu până la 35%.
Din păcate, Societatea Europeană de Cardiologie încadrează România în cadrul țărilor cu risc cardiovascular extrem de crescut. Cum putem să scădem acest risc? Printr-o alimentație sănătoasă, bogată în grăsimi sănătoase, bogată în Omega-3 și prin suplimentarea cu Omega-3 din surse de calitate, care să ne aducă un aport controlat, astfel încât să putem crește și indexul Omega-3.
OMEGA-3 și necesitatea suplimentării
Acizii grași Omega-3 ajută la echilibrarea nivelului de colesterol, respectiv la scăderea colesterolului și la creșterea părții lui bune, a HDL colesterolului, prin scăderea trigliceridelor.
Dacă Omega-3 are rol antiinflamator în organism, acizii grași Omega-6 au efect pro-inflamator, putând duce la creșterea nivelului de LDL-colesterol, adică a colesterolului “rău”.
Un raport bun în alimentație între Omega-6 și Omega-3 ar trebui să fie de 2 la 1, astfel încât să ne asigurăm că ajutăm inima și vasele de sânge să funcționeze optim. În România, la momentul actual, raportul intre Omega-6 și Omega-3 a ajuns chiar la 20:1, din cauza alimentației zilnice, bogată în alimente procesate (fast-food, patiserie), uleiuri vegetale, dulciuri și săracă în Omega-3
(semințe de in, chia, cânepă, alge, pește gras sălbatic).
A obține necesarul zilnic de Omega-3 doar din alimentație este dificil, deoarece în România, consumul de pește este destul de redus, pacienții nu consumă săptămânal 3 porții de pește sălbatic, așa cum este recomandat, iar semințele oferă o cantitate prea mică de Omega-3 natural.
Din acest motiv, recomand suplimentarea dietei cu ulei de pește, indiferent de vârstă.
Primul pas pentru alegerea unui supliment optim cu Omega-3 este să citim foarte atent eticheta. Aceasta ne poate spune multe, atât despre doza de care avem nevoie, cât și despre afecțiunea căreia îi este mai indicat. De ce spun asta? Pentru că un supliment care este bogat în DHA, de exemplu, ajută la maturare cerebrală.
Un supliment care este bogat în EPA este mai potrivit unei persoane care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau care este predispusă la patologii ale inimii. Mai mult, efectul benefic la nivel cardiovascular este înregistrat când concentrația de DHA și EPA este de minimum 1000 de miligrame. Totodată, este importantă și sursa materiei prime- cu cât uleiul este mai pur, mai lipsit de toxine și de metale grele, cu atât este mai recomandat pentru suplimentarea dietei zilnice.
De aceea, este important să alegem brand-uri cu tradiție și produse care știm că au un grad de rigurozitate ridicat în ceea ce privește procesul de fabricație, care respectă normele europene sau chiar sunt mai stricte decât acestea.

Produsele Möller’s au un nivel minim de impurități și toxine, sub limitele impuse de UE
În cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, cu boli coronariene, cu infarct miocardic sau predispuși la a dezvolta astfel de afecțiuni, se recomandă cel mai frecvent Omega-3 de sinteză. Însă, personal, recomand Omega-3 natural obținut prin extracția uleiului de ficat de cod. Anumite studii atenționează asupra faptului că Omega-3 de sinteză în cantități mari ar putea duce la aritmii cardiace, ceea ce este clar că este de nedorit, deci un Omega-3 natural cu siguranță ar fi o variantă mai bună, pe care personal o recomand fără frică.
De exemplu, Möller’s OMEGACORE asigură de o doză de 1320 de miligrame Omega-3 natural pe zi prin 2 capsule, fiind o doză optimală prin care putem proteja inima.

Möller’s Omegacore cu Omega-3 natural
În cazul în care avem trigliceridele crescute sau o balanță proastă a colesterolului, în care colesterolul rău este într-o cantitate mai mare decât colesterolul bun, doza de Omega-3 și numărul de capsule administrate zilnic sau de ulei trebuie ajustat și discutat, bineînțeles, cu medicul care urmărește cazul.