Stresul constant te poate îmbolnăvi, dar cercetările recente arată că stresul poate fi și o resursă într-o zi aglomerată.
Corpul tău este uimitor! Este perfect adaptat mediului și îți oferă o varietate de mecanisme de apărare pentru a-ți asigura supraviețuirea. Unul dintre aceste mecanisme este chiar stresul. Când ești speriat sau stresat, hormonul cortizol inundă corpul, eliberând energie pentru a te face gata să lupți, să fugi sau – mai relevant în societatea de astăzi – să muncești mai mult. Din păcate, viața de zi cu zi ne poate oferi un număr disproporționat de situații care ne stresează.
Cercetările recente arată că nu întotdeauna stresul real este un risc pentru sănătate, ci modul în care gândești în acele momente, perspectiva pe care o ai. Vezi stresul ca fiind pozitiv sau negativ?
Stresul îți pregătește corpul pentru provocări
Kelly McGonigal, psiholog și cercetător la Universitatea Stanford, consideră că putem salva vieți schimbând modul în care ne gândim la stres. După ce a colectat o serie de studii recente care arată aspectele pozitive ale stresului, ea a ajuns la concluzia că stresul este periculos dacă așa îl percepi. Într-un studiu, cei care au avut gânduri pozitive despre stres aveau stare de sănătate mai bună decât cei care nu au fost deosebit de stresați. În plus, „stresul este bun pentru atitudinea mea” a dus la o performanță de muncă mai bună și la mai puține complicații psihologice.
Potrivit lui McGonigal, poate fi de ajutor să percepem stresul ca și resursă care oferă mai multă energie și pregătire pentru a face față provocărilor.
Sfaturi pentru o mai bună gestionare a stresului
Este posibil să descoperi o mulțime de provocări într-un program aglomerat, cu proiecte la locul de muncă, copii pe care trebuie să-i trimiți la activitățile extra-școlare sau mese pe care să le pregătești. Tulburările legate de stres, cum ar fi anxietatea, nu sunt niște stări din care te poți desprinde ușor, dar înainte de a ajunge în acest punct poate merită încercată metoda lui McGonigal de a aprecia stresul, în loc să te îngrijorezi.
Iată câteva modalități de a transforma stresul într-un avantaj:
• După ce cunoști semnele tipice de stres – frecvența cardiacă mai rapidă și respirația mai rapidă – gândește-te la aceasta ca la confirmarea faptului că organismul funcționează corect și pregătește-te să faci față provocărilor.
• Încearcă să apreciezi efectul stresului: faptul că te face mai dur, mai alert și capabil să contribui mai mult la obiectivele propuse.
• Dacă ai ocazia și timpul necesar, utilizează impulsul de energie suplimentară pentru un antrenament rapid care se poate face oriunde, chiar și la birou.
• Când ești stresat, corpul tău este în modul așa-numit „luptă sau fugi”. Ai putea folosi acest lucru pentru a spune și a face lucruri pe care în mod normal nu îndrăznești să le faci. De exemplu, ai putea solicita ajutor colegilor.
• Gândește-te pozitiv la o acțiune – folosește puterea suplimentară pentru a realiza acțiunea respectivă.
• Bucură-te de valurile de energie – te vor face să te simți mai bine!
• Folosește-ți puterea pentru a spune NU!