Când și cum ar trebui să fac o cură cu ulei de ficat de cod, bogat în Omega-3 și vitaminele D, A și E?

Când și cum ar trebui să consumăm uleiul de ficat de cod (ulei de pește)? Cum îl păstrăm?

Consiliul Național de Nutriție din Norvegia recomandă consumul de ulei de ficat de cod pe tot parcursul vieții. Putem să consumăm ulei de ficat de cod în orice moment al zilei, pe stomacul gol, înainte de masă sau după masă. Cu toate acestea, recomadăm ca persoanele care suferă de artrită severă să consume imediat după trezire. Persoanele cu insomie ar putea beneficia mai mult de avantajele uleiului de ficat de cod înainte de culcare.

După deschiderea flaconului, uleiul de ficat de cod Möller’s se păstrează la frigider și se consumă în decurs de trei luni. De asemenea, nu se recomandă lăsarea sticlei deschise pentru a evita oxidarea.

Pot consuma ulei de ficat de cod vara sau este potrivit doar iarna?

Uleiul de ficat de cod este extrem de benefic pe tot parcursul anului, deoarece ingredientele pe care le conține sunt absolut esențiale tot timpul, nu numai în perioada iernii! Cu excepția – uneori – a vitaminei D, corpul nostru, pentru a putea funcționa, necesită consumul continuu de Omega-3 și vitamina A.

Prin urmare, nu avem nevoie de vitamina D din ulei de ficat de cod în lunile de vară?

De obicei avem nevoie de ea! Se știe faptul că sub influența radiației solare, corpul poate produce cantități suficiente de vitamina D, într-un proces care începe pe piele, continuă în ficat și se termină în rinichi. Teoretic, nu ar trebui să existe deficit de vitamina D în timpul verii, când soarele este puternic. În realitate, un număr mare de persoane suferă de deficiență de vitamina D, chiar și vara. Motivele pot fi multiple: funcționarea problematică a ficatului și a rinichilor, consumul anumitor medicamente (cum ar fi statinele), dar mai ales lipsa expunerii corpului la lumina soarelui și utilizarea de protecție solară (o protecție solară cu un indice de protecție 30 poate reduce capacitatea noastră de a sintetiza vitamina D cu 95%).

Dacă iau ulei de ficat de cod pentru perioadă lungă de timp, voi avea o cantitate excesivă de Omega-3, vitamina D sau vitamina A? Vor apărea efecte secundare?

Excluzând cazurile rare de alergie sau intoleranță, nu există efecte secundare deoarece dozele recomandate de ulei de ficat de cod sunt sigure. În special pentru vitamina D, EFSA consideră că dozele zilnice de până la 4.000 UI sunt sigure, în timp ce o linguriță de ulei de ficat de cod conține 400 UI vitamina D. Cu toate acestea, precauția este necesară în cazul vitaminei A, care este cunoscută pentru proprietățile toxice la doze mari prelungite. Însă uleiul de ficat de cod Möller’s conține 833 UI (250 mg) de vitamină A pe doza zilnic recomandată și nu prezintă efecte secundare, chiar și în cazul utilizării prelungite!

Trucuri pentru administrarea zilnică

Formează o rutină – Ia o linguriță (adulții pot lua două) imediat după ce te-ai trezit, la micul dejun

După exerciții fizice – Obișnuiești să faci exerciții fizice? Ia o linguriță de ulei de ficat de cod bogat în Omega-3 imediat după finalizarea activității fizice.

La masă – savurează felul tău preferat de mâncare adăugând o linguriță de ulei de ficat de cod Möller’s. Îl poți adăuga în iaurt, în shake, piure sau multe alte feluri de mâncare.

Așa cum e – Möller’s este cunoscut pentru gustul său deosebit de bun, câștigând și anul acesta prestigiosul premiu pentru gust (Superior Taste Award 2018), acordat de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate (iTQi) de la Bruxelles. Poți încerca varianta fără arome sau variantele cu aromă de lămâie sau tutti-frutti.