Viață din plin din 1854

banner-fenomen

Povestea „uleiului de aur” incepe cu mii de ani în urmă, acesta fiind considerat un adevărat dar al naturii de către locuitorii zonelor arctice și sub-arctice. Era folosit la aproape orice: de la iluminat lămpile, la prelucrarea pieilor de animale, în tratarea bărcilor și a corăbiilor pentru a preveni acoperirea lor cu gheață, dar și ca medicament pentru oameni, dar și pentru animale.

Dovezile găsite în nordul Norvegiei în perioada 230-895 (d.Hr.) atestă faptul că uleiul de ficat de cod era utilizat atât pentru consum, cât și pentru schimburi comerciale. Pentru a supraviețui în condițiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci și a vitaminei D), localnicii au învățat repede că uleiul de ficat de cod administrat zilnic poate fi un remediu excelent pentru starea generală de sănătate, precum și pentru a preveni rahitismul sau afecțiunile reumatismale.

Primele atestări medicale datează din 1789, în Manchester, când Dr. Darbey a folosit ulei de ficat de cod pentru a trata reumatismul. În 1824, uleiul de ficat de cod este menționat într-o publicație germană ca remediu pentru rahitism.

Însă, abia la mijlocul secolului al 19-lea, farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele producției moderne de ulei de ficat de cod.

Imagini proces fabricatie Mollers

Peter Möller a observat că locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se îmbolnăveau foarte rar, datorită consumului frecvent de ulei de ficat de cod. Pornind de la această observație empirică, s-a dedicat cercetării și identificării metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare și la un preț accesibil. Astfel, a dezvoltat și patentat metoda utilizării aburului de a extrage uleiul din ficatul de cod proaspăt, păstrându-se astfel substanțele nutritive. Acesta este începutul companiei sale, fondată în anul 1854 la Lofoten, pe coasta arctică norvegiană, unde sunt cele mai pure și reci ape, din care este obținută o materie primă de înaltă calitate.

img-magia
Möller’s – secretul sănătății, încă din 1854
img-munte
Möller’s Omega-3 – reper pentru sănătate din 1854

La început, Möller’s Cod Liver Oil era utilizat ca o sursă excelentă de vitamine A și D, toate beneficiile fiind asociate cu ele. Însă, Peter Möller a cercetat îndeaproape efectele benefice ale Omega-3 pentru sănătate, contribuind, astfel, la crearea unor produse bogate în Omega-3 și vitamina D naturale.

Astăzi, gama Möller’s depășește standardele naționale și internaționale sau în ceea ce privește concentrația de substanțe nutritive și nivelul de calitate. Acest lucru este posibil printr-o serie de pași de purificare și de rafinare și de un control strict al calității în toate etapele din lanțul tehnologic.

img-portofoliu
Möller’s- expert în Omega-3 natural din 1854

Uleiul de ficat de cod Möller’s face parte din dieta zilnică a norvegienilor încă din 1854.

În perioada 1929-1963, uleiul de ficat de cod extras prin metoda patentată de către Peter Möller a fost inclus în proiectul guvernamental „OSLO Breakfast„, prin care toți elevii primeau o linguriță de cod liver oil, pentru o dietă sănătoasă zi de zi.

img-breakfast
Eleve care așteaptă să primească lingura zilnică de Möller’s în 1925 la școala primară Sandaker din Oslo.