Copii sănătoși și inteligenți cu Möller’s!
Ii dai copilului tău ulei de ficat de cod încă de la 1 lună? Haideți să descoperim împreună de ce 1 linguriță de Möller’s în fiecare zi are beneficii mari pentru sănătatea copilului!
Administrarea uleiului de ficat de cod în timpul sarcinii și al alăptării și mai apoi sugarului începând de la 4 săptămâni, joacă un rol extrem de important în dezvoltarea mentală a copiilor. Studiile clinice au dovedit că acizii grași esențiali Omega-3 din uleiul de ficat de cod cresc coeficientul de inteligență al copiilor și ameliorează tulburarile neurologice, precum deficitul de atentie și îmbunătățesc vederea. Pentru că acizii grași esentiali Omega-3 nu sunt secretați natural și dieta modernă este săracă în acești nutrienți, este nevoie de aport extern.
Descoperite în urmă cu mii de ani, proprietățile benefice ale uleiului de ficat de cod au fost confirmate astăzi de foarte multe studii clinice. Locuitorii de pe coasta de Vest a Norvegiei, țara care a pus bazele producției moderne de ulei de ficat de cod, se îmbolnăveau foarte rar, tocmai datorită consumului frecvent. Secretul îl reprezintă cea mai bună combinație de acizi grași esențiali Omega-3 naturali, nutrienți ce contribuie la formarea celulelor și au efecte dovedite asupra inimii și a sistemului nervos central, alături de vitaminele D, A si E.
Recomandat de la 4 săptămâni de viață
În Norvegia, țara-mamă a uleiului de ficat de cod, Consiliul Național pentru Nutriție recomandă administrarea acestuia oricarei persoane, începând cu sugari de la 4 săptămâni, până la vârste avansate, fără întrerupere. Pe lângă acizii grași Omega-3, cu efecte dovedite asupra sistemului nervos central, uleiul de ficat de cod conține și vitaminele D, A și E, esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
“Acizii grași esențiali polinesaturați cu catenă lungă (prescurtat LC – PUFA) sunt componente structurale vitale ale membranelor celulare umane, cu multiple efecte benefice asupra sănătații, active din perioada prenatală, cu rol esențial în programarea dezvoltării și sănătății ulterioare”, explică Conf. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru în cadrul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu*.
Uleiul de ficat de cod îmbogățește laptele matern cu Omega-3
Doi dintre acizii grași de tip Omega-3 sunt extrem de importanți: acidul eicosapentaenoic/EPA și acidul docosahexaenoic/DHA, de aceea este nevoie sa verificați eticheta oricarui produs, să fie în concentrație de minimum 1 gram. Aportul de acizi grași esențiali de tip DHA este foarte important pentru o bună dezvoltare a sistemului nervos central al fătului, fiind asimilat cu precadere în ultimul trimestru de sarcină. Și asta pentru că nivelul creșterii cerebrale atinge un nivel maxim în ultimul trimestru de sarcină și în primii 2 ani de viață ai copilului.
“În perioada intrauterină, acidul docohexaenoic (DHA) este încorporat în cantitate apreciabilă în sistemul nervos al fătului, cu o acumulare accelerată în ultimul trimestru de sarcină (30-45 mg/zi), fapt ce impune un aport matern de minimum de 200 mg DHA/zi. După naștere, transferul de la mamă la făt de DHA este suplinit de laptele matern, care asigură o cantitate de 10-15 mg/Kg/zi, aportul recomandat pentru sugari. Studiile subliniază faptul că secretia DHA în laptele uman este strâns legată de aportul dietetic matern, insuficient în condițiile dietei vegetariene”, adaugă Conf. Dr. Victoria Hurduc.
Reduce riscul de naștere prematură și crește IQ-ul
Un studiu publicat recent în British Journal of Nutrition a dovedit că administrarea zilnică de DHA în cazul femeilor care alaptează crește conținutul de acizi grași din laptele matern cu 2%. În plus, administrarea zilnică de DHA reduce riscul nașterii premature cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc. Deficitul timpuriu al acizilor grași esențiali, îndeosebi DHA, are efecte negative cognitive și comportamentale semnificative, pe termen lung.
“Studiile relevă faptul că aportul matern suplimentar de PUFA, administrat prenatal, în ultimul trimestru de sarcină și în perioada alăptării (ulei de pește, 10 ml/zi), ameliorează coeficientul inteligenței copilului la vârsta de 4 ani cu 4,1 puncte”, conchide medicul pediatru.
Alte efecte benefice ale uleiului de ficat de cod la sugari și copii
- Mai puține răceli în timpul lunilor de iarnă;
- Creșterea acuității vizuale – DHA reprezintă 60-80% din totalul acizilor polinesaturați din structura fotoreceptorilor retinieni, cu rol demonstrat în îmbunătățirea vederii;
- Risc mai mic de diabet de tip I – boală cronică autoimună cu debut în copilărie;
Cum se administrează uleiul de ficat de cod la sugari
- Începe în primele zile numai cu câteva picături și crește gradual până la 2,5 ml, apoi la 5 ml / zi (1 linguriță), până la vârsta de 6 luni
- La copiii peste 6 luni, doza zilnică recomandată este de 5 ml / zi (1 linguriță)
- Sugarii sunt obișnuiți cu lapte la temperatura corpului, de aceea poți încălzi în apa caldă lingurița înainte să torni uleiul de ficat de cod
Cum alegi cel mai bun ulei de ficat de cod
- Cantitatea de acizi grați esențiali din doza zilnica recomandată: asigură-te ca produsul are doză mare de acizi grați esențiali Omega-3, în special de DHA si EPA, de minimum 1 gram (în general, forma lichidă are concentrație mult mai mare de DHA și EPA decât capsulele);
- Materie primă (peștele din care provine uleiul) de calitate: este de preferat ca peștele să provină din ape reci, nordice (cele mai curate ape reci de pe glob), întrucât nivelul de toxine și de impurități din apele din care este pescuit influentează calitatea produsului final;
- Nivelul de vitamine D, A, E: asigură-te că uleiul de ficat de cod conține doza optimă de vitamina D, ideal 400 UI, doza profilactică recomandată de ghidurile de specialitate;
- Gust plăcut: dacă produsul este pur, produs la cele mai înalte standarde, textura uleiului este fină, iar gustul este plăcut, copiii se vor obisnui repede cu administrarea zilnică.
*Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru
Doctor în științe medicale
Competență Gastroenterologie Pediatrică și Ecografie Generală
Șef de secție la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”
Preșendinte Comisie Nutriție – SRGHNP (Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică)