Recomandarea “nicio masă fără pește” de dinainte de 1989 își găsește și astăzi locul în viața noastră, prin rolul esențial al acizilor grași Omega-3 pentru sănătate.
Doamna doctor Mihaela Bilic, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice subliniază cât de importantă e includerea Omega-3 în dieta zilnică, printr-un material video publicat pe pagina personală de Facebook.
Descoperă mai jos răspunsul la câteva întrebări-cheie despre acizii grași EPA și DHA.
De ce este peștele recomandat în dieta zilnică?
Peștele e important pentru sănătate datorită grăsimilor esențiale Omega-3, care nu pot fi sintetizate în organism și care trebuie aduse din alimentație în fiecare zi.
Ce înseamnă Omega-3?
Omega-3 sunt acizii grași polinesaturați esențiali.
În primul rând, ne referim la ALA (acidul alfa-linolenic).
Din ALA derivă acizii grași cu lanț lung. Dacă mâncăm ALA, organismul va ști să producă EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic).
În ce alimente găsim ALA?
Exclusiv în produsele de origine vegetală. Semințe și ulei de in, ulei de rapiță, nuci.
Cantități mici se regăsesc și în alge, iarbă, leguminoase boabe și oleaginoase.
Ce alimente includ EPA și DHA?
EPA și DHA se află doar în produsele de origine animală, precum peștele gras de apă rece: somon, macrou, sardine.
DHA este prezent și în gălbenușul de ou, dacă găina a fost hrănită cu semințe de in.
Cum putem ajuta organismul să aibă suficient Omega-3?
ALA se transformă în EPA și DHA mai ușor la pești și la găini decât la oameni.
La oameni, randamentul de conversie e foarte mic, sub 5%
Găina care mănâncă iarbă și sardinele care mănâncă alge au un randament de peste 20%.
E suficient să mâncăm semințe cu ALA pentru organism?
Nu, trebuie să introducem în meniu EPA și DHA gata concentrat din produsele animale, adică să consumăm pește gras și ouă. Sau putem completa cu suplimente alimentare, produse de mai bine de 170 ani în țările nordice.
Care sunt dozele recomandate de acizi grași Omega-3?
Se recomandă 2 g/ zi de ALA, adică 2 linguri de ulei de in sau 6-7 nuci.
Cât privește EPA și DHA, doza recomandată este de 1 g/zi și înseamnă 2-3 porții de pește gras consumate în fiecare săptămână.
Spre exemplu, conserva de sardine este cea mai accesibilă sursă de Omega-3. Cu cât peștele este mai mic, cu atât este mai concentrat în EPA și DHA.
Totodată, un gălbenuș de ou acoperă 30% din necesarul zilnic de Omega-3.
Care este rolul acizilor grași Omega-3 în organis
Au numeroase beneficii pentru sănătate, precum:
- Neutralizează efectul inflamator al acizilor grași Omega-6
- Au efect antiinflamator și anti-alergic
- Protejează inima și vasele de sânge împotriva bolilor cardiovasculare
- Au rol esențial în dezvoltarea și funcționarea creierului și a retinei
- Reduc pierderea osoasă din osteoporoză
- Scad riscul de cancer de prostată
- Asigură buna-dispoziție
- Susțin fertilitatea
Ce grupe de vârstă trebuie să consume zilnic Omega-3?
Fără Omega-3 nu se poate, de aceea se numesc acizi esențiali.
De la copii și adolescenți la femeile însărcinate, adulți, sportivi și seniori, toți avem nevoie de Omega-3.
Inflamația, bolile cronice, durerile și îmbătrânirea celulară pot fi blocate cu Omega-3.
În teorie știm care sunt beneficiile, dar practica ne omoară.
Studiile arată că suntem departe de a atinge doza recomandată zilnic.
Ce alternative avem dacă nu mâncăm pește gras?
Dacă nu reușiți să mâncați pește gras suficient de des, atunci completați cu suplimente.
O lingură de ulei de ficat de cod sau 2 capsule cu Omega-3 ne asigură doza zilnică de 1 gram, fără bătăi de cap și fără miros de pește în bucătărie😊
Gama Möller’s cu Omega-3 și vitamina D este un ajutor de bază în dieta zilnică, având multiple beneficii:
- în doar 5 ml / zi avem cea mai mare doză de DHA (0,6g) și EPA (0,4g) – mai mult decât în majoritatea capsulelor existente pe piață (multe produse au 1g de acizi grași Omega-3, însă concentrația de DHA și EPA este foarte scăzută).
- acizii grași esențiali provin din sursă naturală (Omega-3 în formă de trigliceride), spre deosebire de produsele de sinteză (Omega-3 sub formă de etil-esteri)
- codul din care provine uleiul este sălbatic, pescuit din cele mai pure ape reci de pe glob – Marea Lofoten, Norvegia, unde nivelul de toxine și de impurități este minim. Uleiul este apoi purificat, trecând prin nu mai puțin de 8 puncte de control până ajunge în sticla finală. Möller’s îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate.
- gustul Möller’s este premiat cu 2 stele Michelin la iTQI Bruxelles pentru gust, miros, senzația după înghițire, fiind mult mai ușor de administrat decât orice alt produs similar (nu are gust sau miros accentuat de pește). Möller’s cod liver oil este disponibil și cu aromă de lămâie, mere verzi sau tutti-frutti.
- Möller’s cod liver oil Pure Mom& Baby se poate administra de la 4 săptămâni, pentru tot restul vieții.
- Gama Möller’s include, pe lângă variantele de cod liver oil la 250 ml, și peștișori gumați cu aromă de căpșuni, portocale sau cola, adorați de către cei mici, dar și capsule, doza recomandată fiind de 2 peștișori, respectiv de 2 capsule pe zi.
O dietă sănătoasă implică Omega-3, necesară pentru a trăi viața din plin!
Vrei să afli și mai multe informații despre Omega-3 de la doamna doctor Bilic?
Citește și articolul: Omega-3, considerat unul dintre secretele tinereții fără batrânețe.