Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3

Dr. Mihaela Bilic

Doamna doctor Mihaela Bilic, medic primar specializat in diabet, nutritie si boli metabolice a subliniat importanța acizilor grași OMEGA-3 în dieta zilnică într-un material video publicat pe pagina personală de Facebook.

“Nu există zi din viața noastră, nici măcar în post, în care să nu avem nevoie de Omega-3! Indiferent că îl primim din pește gras, semințe de in, gălbenuș de ou sau suplimente, Omega-3 este esențial pentru noi toți, de la pitici la bunici.
Organismul nu îl poate sintetiza, deci e obligatoriu să vină din alimentație. Când spui Omega- 3, spui stop inflamației și îmbătrânirii!”, menționează doamna doctor Mihaela Bilic.

Descoperă în articol cele 5 informații esențiale pe care trebuie să le afli despre Omega-3 de la doamna doctor Bilic.

1. Omega-3 dezvoltă inteligenta:

Inteligența se moștenește genetic, însă poate fi și dobândită, iar alimentația joacă un rol important în acest sens. S-a dovedit că un aport minim de 250 mg DHA/zi contribuie la maturarea celulelor nervoase. Mai mult decât atât, există studii care arată că un consum constant de Omega-3 pe o perioadă îndelungată duce la creșterea coeficientului de inteligență la copii.

Möller’s – ulei de ficat de cod cu Omega-3 natural

2. Omega-3 are efect antiinflamator și neutralizează efectul pro-inflamator al lui Omega-6.

Dacă vrem ca organismul să fie în echilibru, avem nevoie de un raport Omega-6 vs. Omega-3 de 4-1, adică pentru fiecare 4 unități de uleiuri vegetale bogate în Omega-6 să consumăm măcar o unitate de ulei de pește cu Omega-3. Însă, în prezent, acest raport este de  20 la 1!

 Mâncăm prea multe alimente procesate, fast-food, produse de patiserie și ulei de floarea soarelui și prea puțin pește gras și semințe de in, așa că inflamația poate declanșa multiple boli la nivelul organismului.

3. Omega-3 are rol de protecție demonstrat pe sistemul cardiovascular.

Există peste 15 000 de studii care arată beneficiile consumului de Omega-3 pentru inimă. Un aport minim de 1000 mg EPA și DHA naturale, de origine marină, duce la scăderea cu 35% a infarctului miocardic fatal. Din păcate, 18 milioane de oameni mor anual la nivel mondial din cauze cardiovasculare. Și, din păcate, Societatea Europeană de Cardiologie consideră  România o țară cu risc cardiovascular crescut.

4. Omega-3 poate întârzia instalarea menopauzei cu până la 3.3 ani.

O dietă bogată în pește gras și legume proaspete are efecte benefice asupra sintezei de hormoni sexuali feminini. Acțiunea sinergică dintre Omega-3, vitamina C și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire.  Așadar, cu ulei de pește întârziem menopauza și osteoporoza, iar silueta are și ea de câștigat. Omega-3 nu îngrașă, ci reglează apetitul și ajută la slăbit.

5. Există un Index Omega-3, care arată nivelul de EPA și DHA din organism.

Un Index cuprins între 8-12% înseamnă risc scăzut de boli cardiovasculare și funcționare optimă pentru creier, ochi și articulații

Însă, pentru că nu mâncăm pește gras suficient de des, în România Indexul Omega-3 este sub 4%. Pentru a remedia acest raport, este nevoie de o alimentație bogată în pește gras și semințe. De asemenea, putem completa dieta cu suplimente.

În cazul suplimentelor, eticheta este esențială, căci nu toate suplimentele sunt la fel de eficiente. Brandul Möller’s are 170 de ani de tradiție în producția de Omega-3 natural, extras din ulei de ficat de cod sălbatic skrei, pescuit din apele pure și reci ale Norvegiei, unde nivelul de toxine este minim.

Cea mai pură și concentrată formă de Omega-3 o asigură sticlele de ulei de ficat de cod, care poate fi folosit și în mâncare.

Persoanele care preferă capsulele, pot opta pentru Omegacore- 2 capsule pe zi asigură 1320 mg de Omega-3 natural.