Uleiul de ficat de cod – secretul din inima Norvegiei

Profesor Dr. Evelina Moraru
Medic primar pediatrie, alergologie și imunologie clinică

Norvegia este recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase țări din lume, pentru peisajele spectaculoase, nivelul scăzut de poluare și pentru păstrarea intactă a tradițiilor de către localnici.

De la munții falnici la fiordurile celebre, de la apele pure și reci la satele pitorești de pescari, totul inspiră autenticitate. Dar și sănătate.

Cu ocazia împlinirii a 170 ani a brandului Möller’s în lume, respectiv a 10 ani de când produsele se regăsesc și în România, doamna Profesor Dr. Evelina Moraru, Medic primar pediatrie, alergologie și imunologie clinică, a răspuns celor mai frecvente întrebări despre beneficiile uleiului de ficat de cod.

Doamna profesor, coasta arctică a Norvegiei este o minune a naturii. Și tot un dar de la natură pare a fi și legendarul cod arctic norvegian, ce asigură o materie primă de înaltă calitate pentru uleiul de ficat de cod, bogat în Omega-3 natural și vitamina D.

Spuneți-ne, vă rog, mai multe despre “uleiul de aur”.

  1. Cand au fost descoperite beneficiile uleiului de ficat de cod?

Primele descoperiri legate de beneficiile aduse de uleiul de ficat de cod au fost făcute în nord, în Norvegia.

Există dovezi ale folosirii uleiului de ficat de cod încă din perioada 230-895 (d. Hr) și el s-a folosit și în schimburile comerciale ale vremii, dar primele atestări medicale au fost în 1789, când s-a observat efectele benefice ale cod liver oil în evoluția simptomelor reumatismale.

Mai târziu, uleiul de ficat de cod este menționat de către o publicație germană ca fiind de ajutor în cazurile de rahitism.

Totuși, cel care a brevetat extracția la abur a uleiului de ficat de cod este farmacistul norvegian Peter Möller, care a pus bazele producției moderne în 1854, în Oslo, Norvegia.

  • Cum a ajuns uleiul de ficat de cod un reper al sănătății copiilor?

Noi, medicii, trăim cu atestarea observațiilor noastre prin publicații riguroase. Prima publicație care a atestat efectul benefic al cod liver oil nu aparține oricărei reviste, ci chiar renumitei reviste Pediatrics. În 1896 articolul “Cod Liver Oil and Chemistry” a fost prima lucrare științifică despre Omega-3 publicată vreodată într-un jurnal de mare calibru precum Pediatrics​.

Ulterior s-au adăugat noi dovezi și studii, astfel încât timpul a aprobat efectele benefice ale acestui produs, care și-a găsit utilizarea într-o arie extrem de vastă.

  • De ce este uleiul de ficat de cod secretul din inima Norvegiei?

Din 1930 uleiul de ficat de cod este singurul supliment alimentar recomandat de autoritățile norvegiene (Consiliul Național pentru Nutriție de astăzi), de la 4 săptămâni și până la vârste avansate.

Mai târziu, în 1932 uleiul de ficat de cod Möller’s este introdus de către guvernul norvegian în școli, în “Oslo breakfast”, alături de lapte, pâine și fructe, în beneficiul copiilor.

Totodată, acest supliment alimentar a fost administrat la toate vârstele prin intermediul Planului Marshall, lansat de americani după război, pentru a redresa statele europene care suferiseră în urma războiului. Așadar, în 1951 uleiul de ficat de cod e inclus în planul Marshall, alături de sucul de portocale, pe lista alimentelor de bază pentru populație.

Și iată, ne bucurăm și în prezent de beneficiile uleiului de ficat de cod, când sărbătorim 10 ani de când Möller’s se distribuie și în România cu succes, căci feedback-ul micilor pacienți este unul foarte bun.

  • Prin ce se remarcă uleiul de ficat de cod Möller’s?

În primul rând, aș preciza materia primă folosită: cod liver oil este realizat din cod sălbatic norvegian, care e pescuit responsabil din apele pure și reci ale Mărilor Norvegiei, unde nivelul de toxine și de impurități este minim.​

În al doilea rând, produsul se remarcă prin concentrație, prin doza mare de EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic)- 5 ml de ulei de ficat de cod asigură 1.2g de Omega-3 natural.

      Apoi, prin tradiție: codul arctic norvegian este pescuit în continuare cu bărci de lemn tradiționale, care se întorc în aceeași zi la țărm, ca să poată fi rapid procesat, în mai puțin de 24 ore, păstrându-și astfel puritatea și prospețimea.

Și nu în ultimul rând, prin faptul că feedback-ul micilor pacienți este unul pozitiv, grație varietății de gust și a diferitelor forme de administrare, dar și a beneficilor înregistrate. Am observat rezultate după administrarea sa în cazul tulburărilor neurocognitive sau neuro-motorii.

  • Cum se protejează de oxidare uleiul de ficat de cod?

Uleiul extras este procesat în mediu închis pentru a avea contact limitat cu oxigenul, fiind distilat și rafinat molecular. În plus, se folosește sticla iconică Möller’s, care a suferit doar mici modificări în cei 170 ani de la lansare și care este în continuare un garant al calității și al originalității produsului.

Orkla Health este una dintre puținele companii producătoare de suplimente alimentare pe bază de Omega-3 care are control asupra fiecărei etape de producție, de la pește și unde este el capturat, până la sigilarea fiecărei sticle, prin 8 puncte de control​ al calității.

Möller’s – sticla iconică verde

  1. Care sunt dozele recomandate de ulei de ficat de cod?

Uleiul de ficat de cod furnizează Omega-3, de tip EPA și DHA. 5 ml din “uleiul de aur”, cum mai este denumit, conține 1.2 g de acizi grași esențiali Omega-3, din care 0.6 g DHA și 0.4 g EPA.

Mai mult, acesta conține și 400 U.I. vitamina D naturală, alături de vitaminele A și E, această sinergie asigurând efecte benefice vizibile, indiferent de vârstă.

  • Ce beneficii are administrarea de Omega-3 natural și în ce doze?

Acizii grași Omega-3 susțin acuitatea vizuală, ajută la dezvoltarea inteligenței și, împreună cu EPA, contribuie la sănătatea cardiovasculară.

Sugarilor de 1-6 luni li se poate administra 2.5 ml, copiilor cu vârste între 6 luni și 11 ani, câte 5 ml de ulei de ficat de cod zilnic, iar celor de peste 11 ani și adulților, câte 10 ml/zi.

  • Recomandați uleiul de ficat de cod în timpul sarcinii și al alăptării?

Pure Mom&Baby conține cea mai pură formă de Omega-3, fără arome, fără conservanți, fără toxine și impurități. Iată de ce e recomandat îndeosebi femeilor însărcinate, celor care alăptează și bebelușilor, de la 4 săptămâni. Conform studiilor, este dovedit că Omega-3 în sarcină, alăptare ajută la:

  • maturizarea și dezvoltarea cerebrală a fătului
  •  reducerea riscului nașterii premature  înainte de săptămâna 34 cu 31% pentru sarcinile normale și cu 61% pentru sarcinile cu risc
  • Creșterea conținutului de acizi grași esențiali ai laptelui matern
  • dezvoltarea acuității vizuale, a funcției cognitive și a atenției, calității somnului, activității motorii spontane
  • dezvoltarea mentală ulterioară a copilului, prin dieta mamei și prin suplimentarea cu Omega-3
  • prevenirea apariției diabetului zaharat tip 1 la copil  
  • scăderea riscului apariției infecțiilor, mai ales a celor de tract respirator.

În plus, uleiul de ficat de cod conține și vitamina D naturală, care ajută la:

  • dezvoltarea sistemului osos și a dinților, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor
  • funcționarea optimă a sistemului imunitar
  • Ce formă de Omega-3 recomandați copiilor mofturoși, care nu sunt complianți la a lua ca atare ulei de ficat de cod Pure Mom&Baby?

Uleiul de ficat de cod cu arome (lămâie, mere verzi, tutti frutti) e mai ușor acceptat de către copii, dar și de adulți.

O variantă preferată de cei mici o reprezintă peștișorii gumați Möller’s,  pentru forma jucăușă și pentru diversitatea de arome (portocale, căpșuni, cola).

Însă foarte rar sunt probleme de administrare a uleiului de ficat de cod, a peștișorilor sau capsulelor-  Möller’s este foarte bine primit și cred că voi aniversa mulți ani în care îl voi utiliza cât voi putea și recomanda, cât voi profesa.

Möller’s – ulei de ficat de cod cu Omega-3 natural

  1. Putem considera Möller’s un reper al sănătății copiilor,  de peste 170 ani?

Cu siguranță, da, pentru beneficiile multiple pe care Omega-3 natural le are pentru micii pacienți, din pântecul mamei și până la adolescență

  1. dezvoltarea optimă a creierului și a funcției cerebrale – creșterea IQ-ului, a memoriei, a capacității de concentrare și de învățare, a atenției (și a performanței școlare).
  2. maturarea optimă a retinei și a cortexului vizual, cu rol în creșterea acuității vizuale.
  3. dezvoltarea sistemului osos, a dinților, vitamina D reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor.
  4. creșterea armonioasă și reducerea riscului de carență de vitamina D.
  5. dezvoltarea imunității: mai puține răceli, severitate mai mică a infecțiilor, în special de tract respirator.
  6. ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburări neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD) cu efecte benefice asupra atenției, hiperactivității și impulsivității.
  7. risc semnificativ mai mic pentru apariția diabetului de tip 1 – boală cronică autoimună cu debut în copilărie.
  8. buna funcționare a sistemului cardiovascular – reglarea nivelului trigliceridelor și al colesterolului.
  9. rol în digestie, buna funcționare a tractului intestinal.
  10. ajută la pierderea greutății / obezitate, prin  reducerea țesutul adipos, atenuarea senzației de foame postprandială, fiind de ajutor în creșterea masei musculare

Ulei de ficat de cod Möller’s

Uleiul de ficat de cod Möller’s este și va rămâne primul supliment alimentar  regăsit în farmaciile din Europa, care se administrează ca atare din 1854 și până în prezent, grație multiplelor efecte benefice pentru dezvoltarea cerebrală și cardiovasculară, dar și pentru imunitate.

Mulțumim doamnei Profesor Dr. Evelina Moraru pentru interviul acordat și pentru sprijinul oferit zilnic pacienților din România pentru o viață sănătoasă.